Због повећања броја заражених коронавирусом у Белгији, посебно у Бриселу, одлучено је да се пооштре неке мјере.

Локална власт у Бриселу одлучила је да од сутра па најмање мјесец дана буду затворени барови. Међу угоститељским објектима који ће бити затворени су и они у којима се не служи алкохол попут кафетерија спортских клубова али и салони за забаве.

Поред тога, забрањено је конзумирање алкохола на јавним мјестима.

Најављено је да неће бити публике на аматерским спортским догађајима и такмичењима. Ограничени број гледатеља бит ће на професионалним спортским догађајима.

Када су у питању школе засад неће бити промјена. Међутим, званичници Брисела одржат ће сутра састанак с представницима образовних институција.

Премијер регионалне власти у Бриселу Руди Вервоорт рекао је да је одлука донесена након што је сваки седми тест у главном граду био позитиван.

Из Министарства здравства Белгије наведено је да је Брисел главни град једне европске земље, након Мадрида и Париза, у којем се вирус највише шири.

У одлуци донесеној за цијелу земљу, белгијска влада је такође смањила број људи који могу бити на једном мјесту, а да се не придржавају социјалне дистанце и не носе маске, осим чланова породице, са 10 на три.

Одлучено је да се кафићи и барови широм земље затворе најкасније у 23 сата и да заједно могу сједити највише четири особе. Ова одлука се не односи на ресторане.

У Белгији је од почетка пандемије коронавирусом била заражена 134.291 особа, а преминуле 10.092. Тренутно су хоспитализиране 952 особе код којих је утврђено присуство коронавируса.