Седам странака готово 500 дана након парламентарних избора договорило се јутрос о формирању владе Белгије која ће се усредсредити на суочавање са пандемијом коронавируса и њеним економским посљедицама.

На посљедњим преговорима либерала, социјалиста, зелених и хришћанских демократа из седам странака, који су трајали скоро 24 сата договорен је заједнички буџет, али је остало отворено питање ко ће бити нови премијер или премијерка.

“Велике политичке препреке су иза нас и срећан сам што смо успјели да направимо програм са седам партнера”, рекао је демохришћански представник Серваис Верхерштраетен.

Либерале је на преговорима представљао Александер Де Крум, а социјалисте Пол Магнет.

Од избора 26. маја Белгију предводи привремена влада.

Осим језичких баријера које су проблем у белгијској политици, формирање владе је кочио и обострани успон деснице у Фландрији и љевице у Валонији на изборима.

Како би била испуњена мјера социјалног дистанцирања, белгијски парламент ће у току седмице засједати у просторијама Европског парламента када би требало да одобри владу.

Белгија није имала потпуно функционалну већинску владу од 18. децембра 2018, када је тадашњи премијер Шарл Мишел поднио оставку након што је највећа коалициона странка одустала од подршке програму Уједињених нација о међународним миграцијама.