Неколико стотина грађана окупљено на “Протесту за чист ваздух” затражило је вечерас у Београду да државне институције донесу краткорочне, али и дугорочне мјере против загађења ваздуха који данима погађа главни град, али и друга мјеста у Србији.

Zagađenje-bg
Foto: Agencija Anadolija

Протест у организацији Иницијативе “Не давимо Београд” одржан је испред Скупштине Београда, а скоро сви окупљени грађани су носили заштитне маске.

Владимир Радојичић из Иницијативе “Не давимо Београд” подсјетио је да је прошло скоро три мјесеца када су упутили захтјеве Граду Београду и Влади Србије да предузме конкретне мјере како би се загађење ваздуха спријечило, те додао да је скоро 14.000 људи потписало њихову петицију о том питању.

“Предсjедник Србије Александар Вучић нас је увјеравао да он нема времена тиме да се бави, увјеравао да бирамо између ваздуха и цркавице коју он назива животни стандард”, оцијенио је Радојичић.

Он је упитао и гдје је и зашто се није оглашавао министар заштите животне средине Србије Горан Триван, уз оцјену да су га на крају грађани “натјерали да се огласи и оптужи грађане за стање загађења”.

“Згрожени смо пребацивањем одговорности на грађане. Ми желимо конкретне мјере. Уколико нисте способни да ријешите проблем, изађите из зграде (Скупштине Београда), и из Владе Србије, па ћемо ми ријешити проблем”, додао је Радојичић.

Професор Физичког факултета Универзитета у Београду Владимир Ђурђевић истакао је да се рјешењима нико није бавио, иако је проблем загађења ваздуха присутан годинама.

Он је оцијенио и да није оправдање за загађење то што су се саобраћај и индустрија развили, јер су у бројним развијенијим државама проблеми са загађењем много мањи.

Након протестне шетње до Владе Србије гдје су поново предали своје захтјеве, представници Иницијативе “Не давимо Београд” су позвали грађане да 29. јануара дођу на “Марш за чист ваздух” који ће бити одржан у више градова Србије.