Службени Београд поручио је данас да међународна заједница мора зауставити “стварање енергетске велике Албаније” и оцијенио да потписивање споразума Косова и Албаније о заједничком енергетском систему може утицати на регионалну енергетску и политичку стабилност и наставак дијалога Приштине и Београда.

Директор Уреда србијанске владе за Косово Марко Ђурић рекао је да је “Србија власник и градитељ електромрежа на Косову”, оцијенивши како најава стварања “енергетске велике Албаније представља шовинистичко лице приштинске политике”.

“То је непроведиво на терену и мора бити заустављено од међународне заједнице, прије него што произведе посљедице по регионалну енергетску, па и политичку стабилност и запечати перспективе дијалога”, истакнуо је Ђурић у писаној изјави за медије.

Косовски и албански електродистрибутери КОСТТ и ОСТ потписали су у понедјељак у Тирани уговор о успостави заједничког енергетског сустава којим ће се, по писању косовских медија, окончати десетљетна овисност Косова о електромрежи Србије.

Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних сустава електричне енергије (ЕНТСО), а очекује се да ће ступити на снагу у априлу 2020.

Ђурић је поводом тог потписивања рекао како је Србија, ангажманом Електромреже Србије, Електропривреде Србије и ресорних институција, успјевала годинама спријечити улазак приштинског оператера “који илегално користи дио мреже на Косову”, у чланство у ЕНТСО”.

Према његовим ријечима, умјесто стварању “енергетски велике Албаније”, Приштина се треба “окренути испуњавању преузетих обавеза (из Бриселског споразума) и формирати Заједницу српских опћина (ЗСО), коју је потписала прије 2.415 дана”.