Грађани Београда и вечерас су се окупили на протесту испред Дома Народне скупштине, као и претходних неколико вечери. У центру главног града Србије је неколико десетина људи, знатно мање него током претходних пет скупова.

Полиција је затворила саобраћај на потезу Булевара Краља Александра, с обзиром да се грађани окупљају и на коловозу. Коњичка јединица полиције и десетине полицијских службеника тренутно су стационирани у Косовској улици, иза зграде Скупштине.

Скупови су најављени и у Нишу, Чачку и још неколико градова, док су грађани Новог Сада за данас најавили долазак у Београд.

Јучерашњи протести су били мирни и протекли су скоро без инцидената, осим у Београду гдје је на крају дошло до сукоба са полицијом. Том приликом су ухапшене 42 особе, осумњичене да су учествовале у нередима и нападима на новинаре. Камере су забиљежиле да су на крају протеста грађане приводили и сакупљали и у холу парламента.

Пети протест у Нишу испред Скупштине града

Грађани Ниша незадовољни актуелном влашћу и мјерама које се предузимају против у борби против епидемије коронавируса пето вече заредом окупили су се испред Скупштине града.

Учесници протеста, као и претходних вечери, носе заставе и транспаренте на којима, између осталог, пише “Слобода народу”, “Сада није време да стојиш са стране”.

Учесници протеста, њих неколико стотина, кренули су у протестну шетњу нешто после 20 сати пјевајући “Марш на Дрину”. Најављено је да ће након шетње централним градским улицама протестовати испред зграде Полицијске управе у Нишу.

Протестна шетња у Зрењанину

Четврти протест одржан је вечерас у центру Зрењанина, уз приметно мањи број људи у односу на претходне вечери.

Окупљенима се обратио Саша Николић, који је рекао да грађани “једино сами могу да мијењају ствари”, као и да ће “доћи дан када ће бити слободни”.

“То сви заслужујемо јер смо сада поробљени, власт нам угрожава слободу, нема право на то, и зато сви заједничким снагама треба да се окупимо и отјерамо оне који нам не дају да живимо као људи”, рекао је Николић.

Такође је поручио да Банат треба “пробудити”, да се грађани окупљају на тргу сваког дана и да сами ријеше проблеме, а оно што је најважније јесте, навео је, питање чисте пијаће воде, од чијег недостатка становници Зрењанина пате годинама.

Послије скупа на главном градском тргу, окупљени су кренули у протестну шетњу улицама града.

Група грађана окупила се испред зграде Градске управе у Чачку, те је ову прилику искористила да, како кажу, сакупљају помоћ за чачанску болницу.

Крушевљани су се изашли у центар града, код споменика Косовским јунацима, а обратило им се више суграђана.

У Крагујевцу вечерас није било окупљања на платоу испред градске скупштине, иако је то било најављено.