Више јавно тужилаштво у Београду окончало је истрагу против власника школе глуме Мирослава Алексића (68) спроведену због сумње да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе, изјавила је портпаролка тужилаштва Ивана Ракочевић.

Током истраге прикупљени су потребни докази и прибављена вјештачења на основу којих ће у наредним данима услиједити одлука Тужилаштва о подизању оптужнице, преноси Тањуг.

Паралелно са тим, Тужилаштво ће одлучити и да ли ће тражити продужење притвора за Алексића који је ухапшен у јануару, од када се налази у притвору да не би у кратком року поновио кривично дјело.

Алексићу се на терет ставља укупно 19 кривичних дјела – 11 полно узнемиравање и осам силовања извршених од 2008. до 2020. године.

За кривично дјело полно узнемиравање запријећена је новчана казна или затвор до шест мјесеци, а уколико је учињено према малољетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три мјесеца до три године.

За силовање су, у зависности од начина извршења предвиђене различите казне, од најмање двије до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малољетница пет до 15 година.

Једна од дјевојака је у вријеме напаствовања била малољетна, док су остале тврдиле да их је нападао и док су биле малољетне и након пунољетства.

Алексић је негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње осмјелиле су се и друге дјевојке.

Међутим, прије двије недјеље завршена су вјештачења свих девет глумица, а како је за Тањуг тада рекао пуномоћник Радуловићеве, адвокат Југослав Тинтор, она су потврдила вјеродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао.

Жртве је вјештачила комисија вјештака неуропсихијатара и прихолога, која је закључила да су оне трпјеле ”психичке патње високог интензитета”.

Радуловићева је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору, а убрзо су се и друге дјевојке осмјелиле да га пријаве.