Православни вјерници у Србији данас обиљежавају Бадњи дан традиционалним паљењем бадњака, које је и ове године организовано испред Храма Светог Саве у Београду.

Испред Храма су се окупили вјерници како би палили бадњаке, а оно што је другачије у односу на претходне године је што су окупљени углавном носили заштитне маске због пандемије коронавируса.

Паљењу бадњака присуствовао је и митрополит дабробосански Хризостом, који након смрти поглавара Српске православне цркве патријарха Иринеја обавља ту дужност до избора новог патријарха.

Уочи Божића, у кућу се уноси бадњак коме се додаје дрен, јер је међу старим Словенима означавао биљку која доноси добро здравље свим укућанима.

Сутра, 7. јануара, обиљежава се Божић по јулијанском календару, а у Храму Светог Саве у Београду од девет сати ујутро свету литургију служиће митрополит дабробосански Хризостом.

У посланици Синода СПЦ и свих архијереја поводом Божића наведена је жеља “да Божић свима у земљи и иностранству у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање”.

Упућен је и позив грађанима да у “овим данима великих искушења захвале љекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човјеку, често и по цијену сопственог живота”.