Тржишта дионица диљем свијета пала су због страха да ће све већи број случајева Covid-19 ометати господарски опоравак.

У Азији је јапански индекс Никеи 225 у трговини пао за око 1 посто да би досегао најнижу разину у шест мјесеци. У Њујорку је индустријски просјек Дау Џонс опао за више од 2 посто, док су главни индекси у Великој Британији и континенталној Еуропи такођер пали.

У неким земљама расте број нових случајева заразе потакнути варијантом Делта. Јапанске дионице сада падају пету сесију заредом због забринутости због ширења ове врло заразне варијанте вируса и због тога што би Олимпијске игре у Токију могле погоршати здравствену кризу.

Референтни индекси у Хонг Конгу, континенталној Кини, Јужној Кореји и Аустралији такођер су у паду.

”Инвеститори су забринути да ће брзо ширење варијанте Делта скренути с путање глобалног опоравка, посебно у Азији која још увијек има релативно ниску стопу цијепљења и гдје се нека широко кориштена цјепива не чине претјерано учинковитима против овог соја вируса”, изјавио је за ББЦ Џеф Хејли, виши аналитичар тржишта.

Проблема има и у Еуропи. Многе твртке у Великој Британији објавиле су како скраћују радно вријеме, затварају трговине или ће можда морати смањити производњу јер су запосленици присиљени на самоизолацију након упозорења из националне здравствене апликације за Covid-19.

”Оптимизам који је био на видику прије само неколико тједана поновно је заклоњен тамним облацима, посебно хитном одлуком о провођењу десетодневне карантене за доласке из Француске”, рекла је Сузана Стритер, виша аналитичарка за инвестиције и тржишта у Харгрејвсу Ленсдаун.