У Берлину ће данас бити додијељен Златни медвјед и остале награде 70. Међународног филмског фестивала, а за главну награду се такмичи 18 филмова.

Током 11 дана фестивала приказано је 340 остварења. Филмска смотра званично се завршава сутра, дан након додјеле награда.

Од 18 филмова у трци за Златног медвједа, шест су режирале жене или су биле асистенти редитеља. Међу тих шест филмова под диригентском палицом жена су “First Cow” Американке Кели Рејчард, фигуре независног филма, и “The Roads not taken” Британке Сали Потер са Хавијером Барденом, Ели Фенинг и Салмом Хајек у главним улогама.

За Златног медвједа се такмиче, између осталих, филм “There is no evil” иранског редитеља Мухамеда Расулофа, који је забрањен у Ирану. У конкуренцији су и бразилски филм о ропству “Todos os mortos”, као и документарно остварење Ритија Пана “Irradiated” посвећен сјећању на геноцид у Камбоџи.

Почасни Златни медвјед ове године је уручен глумици Хелен Мирен .

Предсједник жирија је глумац Џереми Ајронс а други чланови жирија су између осталих француска глумица Беренис Бежо, Италијан Лука Маринели, амерички редитељ Кенет Лонерган и Бразилац Клебер Медонса Филхо.

Међународни филмски фестивал у Берлину је основан 1951. а од 1978. године редовно се одржава сваке године у фебруару.

На фестивалу се додјељују награде Златни медвјед за најбољи филм, Гран при жирија, као и Сребрни медвједи за најбољег редитеља, глумца, глумицу, сценарио и филмску музику. Од 1992. на том фестивалу се додељује награда Теди за филм који се бави тематиком ЛГБТ популације.