Државне болнице у Берлину из групација “Каритас” и “Вивантес” обуставиле су давање “Астра Зенекине” вакцине против ковида 19 женама млађим од 55 година, саопштили су портпароли ових установа.

Потез је услиједио послије извјештаја о ријетким, али озбиљним случајевима крвних угрушака, крварења, а у неким ситуацијама и смрти послије вакцинисања, углавном код млађих жена.

Портпарол “Каритаса” рекао је да је овај корак неопходан јер се у међувремену сазнало за додатне случајеве церебралних тромбоза код жена у Нјемачкој.

Институт: Девет смртних случајева

Наиме, њемачки регулатор за вакцине саопштио је данас да је регистрован 31 случај ријетког крвног угрушка у мозгу, од којих је девет имало смртни исход, након што су људи примили вакцину “Астра Зенеке” против ковида 19.

Институт “Пол Ерлих” саопштио је да је регистровао 31 случај тромба у церебралним венама и да је у 19 случајева уочен мањак црвених крвних зрнаца.

Девет особа са таквим тромбом је преминуло.

Најугроженије жене млађе од 55 година

Међу детектованим случајевима била су два мушкарца, а све остале су жене старости од 20 до 63 године. Мушкарци су били стари 36 и 57 година.

“Каритас” наводи да је акција предузета из предострожности док се чека коначна процјена. У болницама ове групе није било компликација послије давања “Астра Зенекине” вакцине.

Портпарол клиника из групе “Вивантес” рекао је да је давање ових вакцина млађим женама паузирано из предострожности.

Лист “Тагешпигел”, који је први пренио ову информацију, пише да је до сада вакцинисано двије трећине “Каритасових” радника и да је њих 70 одсто примило једну дозу “Астра Зенекине” вакцине.