Град Берлин размјестит ће на хиљаде полицајаца током викенда како би примјењивали забрану демонстрација које се противе мјерама на сузбијању пандемије коронавируса, након што учесници на недавном протесту нису носили маске нити су одржавали физичку дистанцу.

Андреас Геисел, берлински сенатор за унутрашње послове, казао је да су власти одлучиле да забране протесте након што су одвагале значај слободе окупљања с потребом заштите људи против заразе.

-Ми смо још у јеку пандемије, с растућим бројкама заражених – казао је.

Њемачка је успјела да одржи број случајева заражених и преминулих од ЦОВИД-19 релативно ниским у поређењу с осталим великим европским земљама, али је број новозаражених упорно растао од почетка јула и убрзао се у посљедњим седмицама.

Око 20.000 људи, међу којима су били либертаријанци, уставни лојалисти, присталице екстремне деснице и активисти против вакцине, марширало је Берлином 1. аугуста.

Геисел је казао да су организатори тог протеста свјесно прекршили правила претходно договорена с полицијом, укључујући обавезно ношење маски и одржавање физичке дистанце.

-Такво понашање није прихватљиво. Држава се не може заобилазити – казао је он, додајући како не жели да Берлин буде позорница за теоретичаре завјере и десничарске екстремисте.

Екстремно десничарска Алтернатива за Њемачку (АфД) саопћила је да ће сазвати митинг против забране код Бранденбуршке капије.

-Сенат гази темељна права – наводи у саопћењу берлинско крило странке.

Геисел је казао да ће неколико хиљада полицајаца патролирати њемачком пријестолницом током викенда и упозорио је на могућност избијања насиља, рекавши да су и он и полицајци примили пријетње,