Главни град Њемачке требао би од петка увести забрану ноћног окупљања и смањење броја дјеце у јаслицама да би од сљедеће седмице покушали зауставити трећи вал пандемије коронавируса, извијестили су данас медији.

Како је посљедњих дана топло вријеме, становници Берлина похрлили су на јавне просторе за пикник и забаву, изазивајући забринутост да се коронавирус можда шири међу млађим људима након што су се школе полако отвориле прошлог мјесеца, преноси Ројтерс.

Прошле седмице канцеларка Ангела Меркел окривила је државне премијере што се нису држали ранијих договора о поновном увођењу рестрикција које су требале бити уведене у случају новог таласа зараза у вријеме када је локдаун постепено смањен.

Удружење за интензивну и хитну медицину ДИВИ саопћило је да је Њемачкој хитно потребан двоседмични локдаун, брже вакцинисање и обавезни тестови у школама.

Према приједлозима које је градска влада у Берлину требала објавити ускоро, људима ће бити допуштено да буду вани сами или с једном другом особом од 21.00 до 5 сати ујутро, иако су дјеца млађа од 14 година изузета.

Од сљедећег уторка, људима ће бити дозвољено да се састају у затвореном са само једном особом изван свог домаћинства, у поређењу са тренутним ограничењем од пет особа из два домаћинства.