Њемачко Министарство здравља изразило је сумњу у “квалитет, ефикасност и безбједност” вакцине против коронавируса коју је најавио руски предсједник Владимир Путин.

“Не постоје познати подаци о квалитету, ефикасности и безбједности руске вакцине”, рекао је неименовани портпарол њемачког министарства и додао да је у Европској унији “безбједност пацијената један од приоритета”.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је да је у Русији данас регистрована прва у свијету вакцина против Ковида-19, пренијела је ТВ Русија-24.

Међутим, Русија до сада није саопштила детаље резултата испитивања вакцине како би потврдила њену ефикасност.

Свјетска здравствена организација (СЗО) данас је опрезно реаговала на вијест из Русије да је произведена вакцина против коронавируса, подсјећајући да су неопходне ригорозне процедуре за одобрење било које вакцине.

“У блиском смо контакту са Русима и разговори се настављају. Претквалификација сваке вакцине мора да прође кроз ригорозне процедуре”, изјавио је портпарол СЗО Тарик Јашаревић.

Он је рекао да претквалификација укључује преглед и процјену свих потребних података о безбједности и ефикасности вакцине, прикупљених у клиничким испитивањима. Јашаревић је додао да је процедура иста за “сваку кандидат-вакцину”.