У Хрватској су до данас против вируса корона вакцинисане 20.603 особе, међу којима је 37 посто здравствених радника и 56 посто корисника домова за старија лица, изјавио је хрватски министар здравства Вили Берош.

“Уз наставак пада броја новохоспитализованих и активних случајева вјетар у леђа нам даје и податак о тренду вакцинације. Хрватска је према броју вакцинисаних на 100 становника тренутно пета у ЕУ, односно 12. на свијету”, рекао је Берош.

Он је додао да је за подручја погођена земљотресом у Сисачко-мославачкој жупанији, закључно са јучерашњим даном, издвојено 1.928 доза вакцине, од чега 630 за хитне службе, 783 за цивиле, а остало за кориснике домова и здравствене раднике.

Берош каже да је планирано да у тој жупанији вакцинација буде додатно проширена на припаднике хитних служби и грађане у колективном смјештају и да ће зато одређена количина вакцине бити преусмјерена у то подручје из других жупанија како би се омогућила вакцинација 800 људи седмично.

Он је навео да је Хрватска резервисала 715.970 иницијалних и 284.000 додатних доза јуче одобрене “Модернине” вакцине, преноси Хина.

“Прва испорука државама ЕУ почиње 11. јануара, а Хрватској је током јануара и фебруара намијењено 52.000, а до краја марта укупно 90.000 доза вакцине”, рекао је Берош.

Према његовим ријечима, све болнице позване да прије отпуста болесника из Сисачко-мославачке жупаније у контакту са надлежним центром за социјални рад провјере имају ли отпуштене особе осигуран смјештај након болнице.