У борби против љетних врућина и климатских промјена, Беч се све више ослања на озелењавање града и зелене фасаде као “природне клима уређаје”.

Најновији пројект под називом “БеРТА” омогућава становницима тог града још једноставнији и јефтинији приступ зеленој фасади.

“БеРТА” модули су издржљива корита изграђена од влакнастог цемента са резервоарима за воду и посебном подлогом. У њих се саде биљке пењачице које се прилагођавају фасадама.

Овај корак ка угоднијим љетима, Беч субвенционира путем центра за озелењавање “ГРУНСТАТГРАУ”. Субвенција покрива имплементацију пројекта и све настале трошкове до укупно 6.880 еура, уз одређену партиципацију грађана од 560 еура по модулу односно кориту.

Пројекти озелењавања у протеклих неколико година показали су да становнике од наума не одвраћају само трошкови него и административни процеси. Стога је “БеРТА” замишљен као свеобухватан пројект у оквиру којег се на једном мјесту налазе сва рјешења за одређену грађевину.

Предност зелених фасада није само чишћи зрак, него и боља микроклима. Температуре у озелењелим дијеловима града измјерене су до 13 степени Целзијуса ниже. Смањујући потребу за хлађењем, фасаде помажу у смањењу емисије ЦО2, док озелењавање за грађевине дјелује попут штита од временских утјецаја и помаже у смањењу трошкова обнове и одржавања. Поред тога, евидентно повећава вриједност грађевине, квалитету живота у њој и побољшава здравље становника, саопћено је из Еурокома ПР Сарајево.