Научници Универзитета за природне ресурсе и примијењене биолошке науке (БОКУ) у Бечу раде на производњи амбалажа од водених биљака.

Количина подводног растиња у Дунаву посљедњих се година знатно повећала. Разлог томе су изнимно високе температуре које потичу бржи и снажнији развој макрофита, односно подводних биљака. Будући да за само четири седмице могу нарасти и до два метра, редовито се косе и сакупљају. Сваке године између марта и октобра 17 чамаца-косилица у Бечу покоси и до неколико хиљада тона воденог биља из Дунава и тако купачима пружа одличну квалитету воде током сезоне купања.

Након кошње макрофити се одвозе у градску компостану гдје се даље прерађују у природни компост.

Први прототипови еколошке једнократне амбалаже за воће или биоразградивог посуђа израђени од макрофита пуно обећавају. Научници тренутно раде на оптимизацији производње амбалажног материјала и истраживању подручја примјене нуспроизвода. Они би у будућности могли наћи примјену као гнојиво или при производњи биоплина њиховом ферментацијом.

Овом иновативном пројекту додијељена је престижна награда за заштиту околиша Енерџи Глоуб Авард за подручје Доње Аустрије. Такођер је номиниран за награду Енерџи Глоуб Авард на државном нивоу чији ће добитници бити познати крајем ове године, саопћио је Еуроцом -ПР Сарајево.