Бесплатни тест за све Бечлије који су се прошле седмице вратили из Хрватске бит ће доступан до 21. аугуста, одлучило је водство Града Беча.

Због повећаног броја новозаражених коронавирусом, Аустријско министарство вањских послова у Бечу издало је у петак, 14. аугуста сигурносно упозорење за путовање у Хрватску те позвало аустријске држављане који се тренутно налазе у Хрватској да се одмах врате кући.

Град Беч је након одлуке у року од 24 сата свима који су се вратили из Хрватске између 7. и 16. аугуста омогућио бесплатно тестирање.

Бесплатни тест за све Бечлије који су се прошле седмице вратили из Хрватске бит ће доступан до 21. аугуста. Тестирање могу обавити и особе које немају симптоме инфекције. Повратници из Хрватске могу наручити и бесплатни кућни тест. Они који немају симптоме заразе, могу доћи од 6 до 21 сати на паркиралиште испред стадиона Ернст Хаппел, гдје ће медицинско особље дневно узимати и до 500 брисева. Претходна регистрација за “вок-ин” и “драјв-ин” тестирање није потребна, него је довољна здравствена исказница. Први пут ће употријебити бесплатне корона-тест гргљањем који нису неугодни у успоредби с брисовима из носне шупљине.

Бечлије су одмах у великом броју одазвале на бесплатно тестирање те је у првих сат и по урађено 170 тестова. Да би се скратили редови, број трака је повећан са два на пет, осим тога, продужено је радно вријеме за тестирања и број запослених.

Беч никога не изоставља и здравље грађана представља приоритет. Смирено и уз максималну концентрацију смо се до сад успјешно изборили са пандемијом. Разлог томе није само невјероватна дисциплина Бечлија, већ и изврсна здравствена заштита те иновативне и учинковите мјере које је подузео медицински кризни тим Града Беча – изјавио је градоначелник Михаел Лудвиг и при томе истакао сложно и јединствено дјеловање институција и грађана суочених са пандемијом.