Тринаест чланица Европске уније, међу којима и Хрватска, Грчка, Италија, Шпанија и друге водеће туристичке дестинације у ЕУ, постигле су договор о приоритетним критеријима за издавање такозваних “зелених пасоша” који би током пандемије олакшали кретање туриста, саопштено је у Бечу.

Аустријска министарка туризма Елизабет Кестингер рекла је да је циљ да се зелени пасош “што прије и по могућности у истом облику” користи у свим земљама ЕУ, јавља Хина.

Министарка је рекла да се ради о “питању опстанка за европски туризам”.Аустрија, Бугарска, Кипар, Данска, Француска, Нјемачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија и Шпанија су се још крајем марта сагласиле око седам критерија за издавање зелених пасоша који би требало да се примјењују најкасније до почетка јуна.

“Зелени пасош ће преко QР кода одмах пружити информацију да ли је његов власник вакцинисан, тестиран или је преболио корона вирус. Тиме је омогућена једноставна и практична примјена на подручју ЕУ од чекирања на аеродрому до посјете сеоској гостионици”, рекла је аустријска министарка туризма.

Осјетљиви здравствени подаци власника зеленог пасоша би исто тако остајали у земљи поријекла и не би се чували централизовано на нивоу ЕУ.

Листа са критеријима предата на контролу Европској комисији која би наредних дана требало да донесе одлуку о примјени.