Научници у Бечу успјели су да креирају тродимензионални приказ коронавируса. Све досадашње презентације коронавируса биле су искључиво модели који су препознатљиви по кружном облику с карактеристичним “спајк” протеинима помоћу којих вирус продире у људске ћелије.

Нова визуализација коронавируса бечке компаније “Нанограпхицс” Техничког универзитета, заснива на подацима научника с Тсингхуа универзитета у Пекингу. Тим стручњака с тог универзитета успио је да издвоји честице вируса из узорака, да их скенира нискотемпературним електронским микроскопом и дигитализује. Овдје је било важно да се структура “спајк” протеина није промијенила када је узорак скениран.

Видео снимак показује како се вирус корак по корак издваја из сланог раствора у који су честице вируса потопљене.

“Фасцинантно је како се на основу микроскопских података детаљно може посматрати структура вируса”, објаснио је Иван Виола с Техничког универзитета у Бечу. То је први приказ оваквих података високог визуелног квалитета.

Методе које су истраживачи развили имају за циљ да да утичу на лакше и брже анализирање података биолошке микроскопије, саопћио је Еуроком-ПР Сарајево.