Предсједница синдиката трговине и услужних дјелатности БиХ Мерсиха Бешировић и Жељко Татић из Удружења угоситељства и туризма Републике Српске гостовали су у емисији БХТ1 уживо.

Теме емисије биле су откази тијеком првог вала коронавирус и лоцкдоwна у нашој земљи те како се исти одразио на овај сектор.

Бешировић истиче да се цијело вријема лоцкдоwна катастрофално економски одразило на сектор туризма.

“Постоји бојазан бројних људи да се опет не врати лоцкдоwн… У посљедњих пар мјесеци се људи враћају на посао, али то није резултат корона-закона него отварања радних мјеста, којих ионако фали у туризму”, истакнула је Бешировић.

Татић је истакнуо како је у РС-у “радник био незаштићен”, а нису, истиче, ‘страдала’ само радна мјеста у туризму и угоститељству него у цијелом реалном сектору.

“Људи из синдиката су на прорачуну и они примају плаћу, људи који су радили у реалном сектору, вјерујте, нису имали што јести”, додао је.

У РС-у је, истиче он, око 20 тисућа људи запослено у сектору туризма и угоститељства, а њих око 30 посто је остало без посла.

“Бојимо се да долазећа зима и хладно вријеме неће само у Бањалуци оставити двије до три тисуће људи без посла… Бит ће проблем ако смо здрави, а немамо од чега живјети”, каже Татић.

На упит што је синдикат урадио када су почела отпуштања, Бешировић истиче да је тај синдикат један од ријетких који је тијеком пандемије био јако активан.

“Познато је да је било злоуотреба закона у смислу неких посебних уговора о неплаћеном допусту… Послодавци су покушавали све да се бесплатно ријеше тих радника. Оно што је изостало јест сурадња, мислим да синдикати и невладин сектор су требали заједнички реагирати на ову пандемију”, казала је Бешировић додавши да су радници и послодавци у тијеку пандемије били једнако погођени.

Татић је истакнуо како од државе не траже помоћ него “да их пусти да раде”.