Повјереништво сарајевског СДП-а данас је једногласно одлучило да ће доц.др. Бењамина Карић бити нови приједлог СДП-а БиХ за градоначелницу Сарајева.

Карић је рођена 1991. године у Сарајеву, од 18. године је члан СДП-а, а од 2019. године је и потпредсједница партије.

Упоредо је дипломирала на два факултета, на Правном факултету и на Одсјеку за хисторију Филозофског факултета. Добитница је Сребрене значке за изузетан успјех на додипломском и постдипломском студију – наводи се у саопћењу КО СДП Сарајево.

Додаје се како је јавности позната као најмлађа докторица правних наука у БиХ и прва послијератна докторица класичног римског права. Аутор је више од педесет публикација, књига, чланака и превода са латинског језика. Академским радом се бави од завршетка студија и прошла је звања од демонстратора, асистента, вишег асистента и доцента. Течно говори енглески и њемачки језик.

“Узимајући у обзир да Статут Града Сарајева прописује обавезе у погледу националне припадности руководства Градског вијећа и Градске управе, по националној припадности доц.др. Карић се изјашњава као Остали. Бењамина Карић долази из породице која осликава мултинационално Сарајево за какво се СДП залаже”, наводи се у саопћењу.

Доц.др. Бењамина Карић (рођ. Лондрц) удата је и мајка је једног дјетета.

“Повлачење кандидатуре Богића Богићевића за ову функцију је за све нас био велики шок и још веће разочарење. Као и многи грађани Сарајева, и ми смо то жељно ишчекивали јер смо у томе видјели позитивну промјену и нову наду. Грађани Сарајева су својом несебичном подршком показали шта мисле о овом босанскохерцеговачком великану”, наводи се у саопћењу.

Додаје се да „након непринципијелног понашања појединих вијећника приликом гласања у Градском вијећу Сарајева, могли смо наслутити да ће Богићевић повући своју кандидатуру“. Његов несаломљиви карактер и одлучност су управо оно што га најбоље описује и оно због чега ћемо му увијек бити захвални – наводе из СДП-а.

“Опредијелили смо се за особу која ће својом енергијом и знањем водити Град. Кандидатура доц.др. Бењамине Карић показује какво Сарајево и Босну и Херцеговину СДП БиХ жели видјети. Убијеђени смо да ће Бењамина Карић бити градоначелница какву Сарајево заслужује: образована, амбициозна, цијењена у друштву, елоквентна, правична, млада и успјешна, широких животних погледа, толерантна и суосјећајна, а уз све то и истински социјалдемократа”, наводи се у саопћењу.

У овој партији вјерују да ће доц.др. Карић добити подршку како Градског вијећа Града Сарајева тако и грађана Сарајева. Сарајлије заслужују градоначелницу којом ће се поносити, саопћено је из те партије.