У наставку конституирајуће сједнице Градског вијећа Сарајева вијећници су једногласно изабрали Бењамину Карић за нову градоначелницу главног града Босне и Херцеговине.

Њен избор подржало је 26 вијећника Градског вијећа Сарајева, док двојица нису била присутна.

Карић се, прихваћајући позицију градоначелнице, захвалила вијећницима који су је једногласно изабрали.

”Волим рад и гарантујем да ћу вриједно радити са сарадницима како бисмо вратили сјај Сарајеву. Позивам све грађанке и грађане да помогну да идемо у будућност, да се одупиремо тешким препрекама и времену. Остаје наша борба. Позивам вас да будете моји пријатељи и да покажемо љубав према Сарајеву”, казала је она.

Benjamina Karić
Foto: Tijana Kecman/BHRT

Карић , која долази из реда Осталих, била је приједлог СДП-а БиХ, а тиме и Тројке, за позицију градоначелника Сарајева, након што је пропао покушај избора Богића Богићевића на ту функцију.

За замјенике градоначелнице изабрани су Харис Башић из НиП-а (22 за, 2 против, 2 суздржана) и Ања Маргетић из Наше странке (21 глас за, 4 суздржана, једна вијећница није гласала).

Представници Тројке стигли су у Вијећницу како би честитали избор новој градоначелници.

Predstavnici Trojke čestitaju gradonačelnici Karić
Foto: Tijana Kecman/BHRT

Подсјећамо, конституирајућа сједница Градског вијећа Сарајева, прекинута је 24.марта због сумњивог гласања и јер није било кворума.

Унутар дотадашње Четворке, коју су чинили Наша странка (НС), Социјалдемократска партија (СДП), Народ и правда (НиП) и Народни европски савез (НЕС), дошло је до раскола. Ибрахим Хаџибајрић из НЕС-а напустио је коалицију, а Четворка је постала Тројка.
Лидер НиП-а Елмедин Конаковић поднио је против Хаџибајрића и актуелног градоначелника Абудулаха Скаке кривичне пријаве због, како је казао, притисака који су вршени на градске вијећнике.

Вијећници су 26. марта у поновљеном гласању изабрали Богићевића на позицију градоначелника, мада је он претходно неопозиво повукао кандидатуру. Богићевић је након тога отвореним писмом гласање оцијенио беспредметним и сувишним, потпуно отклонивши могућност да прихвати функцију.

Ко је Бењамина Карић?

Кандидаткиња СДП-а БиХ за градоначелницу Сарајева доц.др. Бењамина Карић рођена је 1991. године у Сарајеву, од 18. године је члан СДП-а, а од 2019. године и потпредсједница партије.

Упоредо је дипломирала на два факултета, на Правном факултету и на Одсјеку за хисторију Филозофског факултета. Добитница је Сребрене значке за изузетан успјех на додипломском и постдипломском студију.

Јавности је позната као најмлађа докторица правних наука у БиХ и прва послијератна докторица класичног римског права. Аутор је више од педесет публикација, књига, чланака и превода са латинског језика. Академским радом се бави од завршетка студија и прошла је звања од демонстратора, асистента, вишег асистента и доцента. Течно говори енглески и њемачки језик.

Доц.др. Бењамина Карић (рођ. Лондрц) удата је и мајка је једног дјетета.