Побједник деветог Хартефактовог регионалног конкурса за најбољи савремени ангажовани цјеловечерњи драмски текст је Бењамин Бајрамовић из Сарајева, са драмом „Бордел Иден“.

То је одлучио овогодишњи жири у саставу: Леон Лучев, филмски и позоришни глумац, Биљана Србљановић, драмска ауторица, и Ермин Браво, позоришни и филмски глумац.

Током „онлајн“ проглашења побједника гдје је наведено да је на овогодишњи конкурс пристигло 80 драма из скоро свих земаља региона, једногласну одлуку жирија је саопштио потпредсједник жирија, Леон Лучев који је истакао да су ове године доминантне теме биле, друштвена подјела улога на владаоце и поданике, сиромаштво, живот у позном капитализму, патријархална друштва и њихов однос према женама и мањинама, али и теме које су смјештене у неке прохујале ратове, а које заправо, причају приче о нашим друштвима данас.

„Бајрамовићев текст је изузетно зрело и заокружено драмско дјело које на сцену изводи мноштво ликова, полазећи од стереотипних улога мушкараца у савременом патријархалном и постдемократском свијету, као анонимним носиоцима опресивног система који се силом држи, а у сусрету са алтернативном женском породицом, Мадам Бордел и њене три сексуалне раднице, а уједно је и метафора билблијских жена или три кћерке Шекспировог Краља Лира. Језик драме је вјешто исклесан, а радња само наизглед стоји у непрестаној заглављености, у једном истом непоправљивом стању. Текст је духовит и потресан, поетски и свакодневни“, саопштио је Лучев.

Поред побједничке драме, у избор од 5 најбољих драма су ушли и аутори: Мирза Скендерагић (А дрвеће смо сањали), Стефан Алексић (Базен за Лазара Крмпотића), Александра Јовановић (Језеро је стајаћа вода), Предраг Штрбац (Тело аждахе).

Током проглашења побједника које је организовано у склопу Хфестивал-а, посебно је издвојена и драма босанскохерцеговачког аутора Мирзе Скендерагића „А дрвеће смо сањали“, као „нијансиран комад о ранама душе и масакрираном Приједору“. Ово је Скендерагићу треће учешће на овоме најважнијем регионалном драмском конкурсу, а 2016. године је побиједио са комадом „Пробуди ме кад заврши“.

Након проглашења побједника организовано је и јавно читање побједничке драме и то у изведби студената друге године Глуме на Академији сценских умјетности у Сарајеву.

Од 2009. године Хартефакт фонд је посвећен стварању и јачању критичке свијести у жељи да кроз креативну и умјетничку форму активно учествује у стварању инклузивног и отвореног друштва. Настао из жеље да новим ауторима/ауторицама створи простор у коме могу да раде и дјелују, конкурс за савремени ангажовани драмски текст, подстиче дијалог о важним друштвеним темама које се тичу људских права, слободе говора, колективног сјећања и одговорности.