Упркос изузетно тешкој ситуацији у аутомобилској индустрији средином прошле године, “Волксваген” и “Даимлер” годину су завршили са завидном добити, а позитивно цјелогодишње пословање остварио је и “Бе-Ем-Ве”.

“Волксваген је”, након неколико година, морао “Тојоти” препустити прво мјесто у свијету по броју проданих возила, али прошла је година за њих позитивно завршила.

Након негативног првог тромјесечја, посао им се брзо отворио, с посебно високим бројевима у посљедња три мјесеца 2020. Процјењују да је њихова оперативна добит прошле године износила десет милијарди еура, што је знатно мање него 2019. (19 милијарди).

Опсег продаје свих њихових марки смањио се за 15 посто на 9,3 милиона возила. Већи минус био је у Европи, а пуно мањи у Кини.

Даимлер, најпознатији по марки “Мерцедес-Бенз”, такођер нема лоших вијести.

Захваљујући снажном посљедњем тромјесечју, остварили су врло добру укупну годишњу оперативну добит од 6,6 милијарди еура. То је знатно изнад очекивања аналитичара, а такођер за више од 50 посто него 2019. године, када су имали значајне трошкове реструктурирања.

Тако добре резултате постигли су упркос чињеници да су лани продали десет посто мање аутомобила, тачније 2,2 милиона. И њима је била готово блистава година у Кини, а продаја је чак и расла, што је неутрализирало погоршање увјета код куће и у Сјеверној Америци.

Подаци о добити “Бе-Ем-Ве-а” још нису објављени, али похвалили су се порастом слободног новчаног тока, који је наводно износио три милијарде еура.

У “Бе-Ем-Ве-у” очекују да ће досегнути нижу планирану маржу, али планирају се вратити на дугогодишњу високу маржу од око осам посто ове године.

“Бе-Ем-Ве” Група је прошле године продао 2,3 милиона возила широм свијета, пад продаје био је готово повољан у односу на прошлогодишњу опћу ситуацију (минус осам посто), а такођер су савршено поравнали тешку ситуацију у Европи и Сједињеним Државама растом продаје у Кини.

Расположење у њемачкој аутомобилској индустрији сваког мјесеца мјери економски институт Ифо са сједиштем у Минхену. Нјихов индекс расположења у индустрији благо се поправио на -7,5 у јануару (-8,5 у децембру), преноси СЕЕбиз.