Колинда Грабар-Китаровић ускоро ће отпутовати у САД, како би посјетила кћер Катарину која студира на Харварду, а можда ће том приликом обавити и одређене разговоре везане за своју будућу каријеру.

Након што јој је завршио мандат предсједнице Републике, она је активирала опцију на основу које пола године има право на плаћу у висини 24 тисуће куна те затим још шест мјесеци 50 посто од тог износа.

Грабар-Китаровић је рекла како ће размислити о кориштењу ове могућности до краја јер је сама изјавила да је досад већ добила пуно пословних понуда.

Међу понудама је и понуда америчког Брукинг института, коју бивша предсједница није прихватила. Била је то врло конкретна понуда с дефинираним годишњим примањима, али Колинди Грабар-Китаровић, дознаје Нови лист, није била довољно привлачна.

Брукинг институт, са сједиштем у Вошинтону, један је од најугледнијих либералних тинк тенкова и постоји већ више од 100 година. Како се наводи на њиховој интеретској страници, баве се дубинским истраживањима која воде новим идејама за рјешавање проблема с којима се друштво суочава на локалној, националној и глобалној разини.

Институт окупља преко 300 стручњака из цијелог свијета. Предсједник Брукингса је од 2017. умировљени амерички генерал Џон Ален, којег је Колинда Грабар-Китаровић као предсједница примила средином 2015. у улози посебног изасланика предсједника САД-а за глобалну коалицију у борби против Исламске државе, а у рујну 2018. он ју је угостио у свом институту.

Повезница између њих двоје је и у томе што је Ален јако хвалио понашање предсједнице Републике на Свјетском ногометном првенству.

Изразио је наду у успоставу сурадње института и Хрватске, а Колинди Грабар-Китаровић је и даровао – кишобран. Алену, наиме, није промакло да је она покисла тијеком финалне утакмице с Француском, па јој је даровао кишобран с логом Брукингс института, како јој се то убудуће не би догађало.

“Желимо да вам Брукингс буде изнад главе и брине о вама”, рекао је Ален предсједници Хрватске, предајући јој кишобран, али неслужбене информације кажу како бивша предсједница ипак није заинтересирана за тај посао.

Како дознаје Нови лист од људи који су јој били сурадници на Пантовчаку, она има двије озбиљне понуде за предавања на страним свеучилиштима о темама из међународних односа и то у трајању од једног семестра.