Бивши краљ Шпаније Хуан Карлос Први одлучио је напустити Шпанију, наводи се у писму које је објављено на страници шпанске краљевске породице.

”Поједини догађаји из мог приватног живота изазивају јавне реперкусије”, написао је Хуан Карлос Први у писму насловљеном на његовог сина краља Фелипеа VI.

Хуан Карлос Први абдицирао је 2014., у јеку скандала повезаног с ловом на слонове у Боцвани и оптужбе за корупцију против његове кћерке Кристине и њеног супруга.

Иако је предао моћ сину,Хуан Карлос Први је остао на насловницама појединих медија, због неколико нових прича које су се појавиле ове године, а у вези с наводним илегалним активностима.

Јавни тужилац Врховног суда Шпаније у јуну је саопћио да ће Хуан Карлос Први бити дио истраге у вези с уговором о градњи жељезнице у Саудијској Арабији.

Швицарски тужиоци истражују трансфе од око 3,5 милиона еура с рачуна Хуан Карлос Првог, који још увијек има титулу емеритуса краља Шпаније.

Швицарски тужиоци тренутно не истражују директно Хуан Карлос Првог, већ трагају за три особе за које се вјерује да су му блиске.

Након што медији овог прољећа оптужили Хуан Карлос Првог за примање поклона од 65 милиона еура од краља Саудијске Арабије, краљ Фелипе ВИ јавно се одрекао било каквог насљеђа свог оца и одузео годишње приходе од око 200.000 еура.

”Вођен увјерењем да чиним најбоље услуге свим Шпанцима, њиховим институцијама, и теби као краљу, преносим своју одлуку о селидби, у овим тренуцима, из Шпаније”, наведено је у писму бившег краља.

Краљ Фелипе VI је, према саопћењу, одговорио и изразио поштивање одлуке његовог оца.

Хуан Карлос Први у значајној мјери је допринио доношењу демократије у Шпанију.