У поводу 25. обљетнице Дejтонског мировног споразума Бискупска конференција БиХ упутила је писмо у којем позива домаће политичаре и међународну заједницу “да пораде на праведнијем и сврсисходнијем унутарњем уређењу земље”.

Бискупи Католичке Цркве у свом писму наводе како је Дејтонски споразум зауставио вишегодишњи рат, али није створио стабилан и праведан мир.

Додају како се тај споразум у протеклих 25 година више користио “као оправдање и алиби за очување и озакоњење разних ранијих и новијих неправди, а много мање за изградњу истинског, трајног мира, утемељеног на правди и једнаким правима за све”.

Бискупи надаље пишу како је у протеклом раздобљу изостала правна и материјална помоћ повратку и одрживом останку неколико стотина тисућа домаћих католика, па је тако готово цијела католичка популација у једној половици земље, у ентитету Република Српска, искоријењена, а у другој половици, у ентитету Федерација БиХ, континуирано се смањује.

“Назочност међународних представника и институција свих поратних година, због њихове недовољне учинковитости на плану напретка земље према стабилном миру и укључивању у пожељне еуропске интеграције, нужно нас тјера на питање: што се кани с овом земљом, њезиним народима и становницима?”, додаје се.

У свом писму Бискупска конференција БиХ позвала је представнике држава потписница и свједока Дејтонског споразума, да заједно с домаћим политичким дужносницима – који имају пресудну улогу у изградњи дуготрајног праведног мира и пожељног свеколиког развоја наше земље, одлучније него до сада, пораде на праведном и сврсисходном унутарњем уређењу земље.

“То уређење треба бити по мјери њена сва три конститутивна народа, националних мањина и сваког њезиног грађанина, а особито оних, најслабијих и у рату и пораћу најоштећенијих. То уређење мора пратити доношење праведних закона који ће осигурати стварно поштивање свих појединачних и колективних права, без могућности доминације јачега или бројнијега, те омогућити исправљање свих старих и спрјечавање нових неправди”.

“Католичка Црква у Босни и Херцеговини ће и даље настојати – досљедно и неуморно – испуњавати свој дужност добивену од свога Врховног поглавара – папе и прије 25 година дано обећање – да ће помагати у остваривању свих конструктивних и проведивих рјешења у успостављању истинског мира на подручју наше Бискупске конференције, тј. на подручју цијеле Босне и Херцеговине”, стоји на крају писма Бискупске конференције БиХ.