Извоз индустрије текстила, одјеће, коже и обуће из БиХ у првом полугодишту износио је око 668.1 милион КМ и мањи је за 15,84 посто у односу на исти период прошле године. Увоз ових производа у истом периоду био око 819,7 милиона КМ и мањи је за 18,79 посто у односу на прво полугодиште лани.

Покривеност увоза извозом индустрије текстила, одјеће, коже и обуће у првих шест мјесеци лани износила 78,65 посто, док је у овој години повећана на 81,51 посто, што се приписује смањеном и увозу и извозу, истакнуто је на сједници проширеног Одбора Асоцијације индустрије текстила, одјеће, коже и обуће Спољнотрговинске коморе БиХ.

Из Асоцијације наглашавају да надлежни на свим нивоима власти у БиХ у наредном периоду морају дати значај овој грани привреде, с обзиром на то да она учествује са девет посто у укупном спољнотрговинском пословању земље и јер је прошле године запошљавала између 35.000 и 40.000 радника.

На састанку у Сарајеву констатовано је да су компаније из текстилног и обућарског сектора, иако директно погођене пандемијом вируса корона и уведеним мјерама, како у БиХ, тако и у свијету, ипак прискочиле у помоћ земљи и цјелокупном становништву, оријентишући се на производњу тренутно најнеопходнијих и у овом периоду најтраженијих производа за заштиту људи.

Компаније производе заштитне маске, одијела, комбинезоне, капе, натикаче за ципеле, визире за лице и слично, од чега су значајан дио донирале како болницама, тако и осталим јавним установама као помоћ у борби против даљег ширења вируса корона, наводи се у саопштењу.