Привредни и инвестициони план ЕУ за западни Балкан, те спровођење Европског зеленог плана и Зелене агенде представљају стратешку прилику за раст привреде у свим земљама региона, али и одличан алат за интензивирање процеса приступања ЕУ, истакнуто је на међупарламентарној онлајн конференцији одржаној у оквиру пројекта подршке парламентима БиХ у пословима европских интеграција.

На међупарламентарној конференцији о економским питањима европских интеграција у име парламента БиХ учествовали су предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије за економске реформе и развој Шемсудин Дедић, те замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Марина Пендеш, саопштено је из парламента БиХ.

Конференција је била прилика да парламентарци из Хрватске, Мађарске, Аустрије и БиХ размијене мишљења о Привредном и инвестиционом плану ЕУ за западни Балкан, са нагласком на дио плана који се односи на Зелену агенду за западни Балкан.

Осим тога, током конференције су размијењена искуства из приступног процеса и чланства тих земаља у ЕУ, а парламентарци из Хрватске, Мађарске и Аустрије потврдили су спремност да наставе да пружају пуну подршку БиХ у реализацији Зелене транзиције.

Сви учесници конференције изразили су спремност да, кроз спровођење Твининг пројекта и на друге начине интензивирају међупарламентарну сарадњу с циљем економског и привредног повезивања земаља региона и брже интеграције БиХ и земаља западног Балкана у ЕУ.

Осим представника Парламентарне скупштине БиХ, на конференцији, којој је предсједавао предсједник Одбора за привреду Хрватског сабора Жарко Тушек, учествовали су и представници одбора за привреду Народне скупштине Мађарске и Парламента Аустрије, као земаља које у име ЕУ спроводе Твининг пројекат, те представници Народне скупштине Републике Српске, Парламента Федерације БиХ и Скупштине Брчко дистрикта.