У Босни и Херцеговини већ неколико дана грађанима су на располагању тестови на коронавирус- за кућну употребу. У само 15 минута требали би дати резултате. Но, колико су поуздани- и какву улогу ће имати када брис не узима професионално медицинско особље?

Двије су врсте тестова на коронавирус које можемо урадити код куће. Један од њих је антигенски који нам показује да ли је неко заражен или није. Друга врста теста показује да ли је неко био у додиру са обољелим и да ли је преболовао вирус.

Тестови су доступни у апотекама на бх. тржишту, а у појединим се тек очекује њихов долазак. Цијене се крећу од 20 до 30 марака. Иако једноставни за кориштење микробиолози и вирусолози за тестирање савјетују
љекарски надзор над потенцијално позитивним пацијентима.

проф. др. мед. сци. НИЈАЗ ТИХИЋ, специјалиста микробиологије и паразитологије и шеф Завода за микробиологију УКЦ Тузла

“Стихијска продаја тестова да их може свако узети као неки суплемент или витамин у овом тренутку не бих препоручивао док ми не би направили стратегију употребе ових тестова у кућним условима. Такођер се мора водити рачуна о биосигурности, о могућности да сте сами када узимате узорак, да тај простор дезинфицирате, јер постоји могућност да вирус негдје остане па да се инфицирате.”

Овакав начин тестирања може бити сигуран уколико се правилно користи. Пракса је показала да брзи антигенски тестови имају осјетљивост у временском оквиру од пет дана од почетка појављивања симптома. У супротном, њихова вриједност се знатно смањује те је велика вјероватноћа да резултат неће бити тачан. У случају тестирања код куће не постоји контрола епидемиолошке службе, тврди наша саговорница. Стога, треба бити посебно опрезан.

ЛЕЈЛА ХАСАНБЕГОВИЋ, доктор здравствених наука из области медицинско лабораторијске дијагностике

“Постоји ризик од тога да се узорак не узме правилно, већина мисли да је то само брис носа, мало протрља и мисли то је то, постоје и грешке које се могу приликом стављања узорка на касетицу да се не покаже контролна линија и већина људи ће онда мислити да им је тест негативан.”

Овакви антигенски тестови се већ примјењују у Нјемачкој, САД-у, Аустрији, а могуће их је купити уз лијечнички рецепт и доплату од око 25 еура. Још није истражено да ли ће кућни тестови бити будућност. Док једни тврде да би могли бити шанса за већу слободу усред пандемије, други упозоравају – ништа без лијечничког надзора.