Економска будућност наше земље је неизвјесна, поручују економисти.Пандемија коронавируса није заобишла ниједну грану привреде.

Свакодневно се повећава број незапослених. Стручњаци упозоравају да није само ријеч о пролазној кризи. Хоће ли се Босна и Херцеговина поново задуживати како би се опоравила домаћа привреда.

Извоз из Босне и Херцеговине за првих 6 мјесеци у времену пандемије смањен је за чак 15 посто у односу на прошлу годину, при чему су губитци скоро милијарду конвертибилних марака, што је озбиљан ударац за домаће господарство, кажу из Господарске коморе Федерације БиХ.

МИРСАД ЈАШАРСПАХИЋ, Привредна комора ФБиХ

“Босна и Херцеговина мора првенствено заштити домаће тржиште од неконтролисаног увоза, чиме се прави конкуренција домаћим компанијама, а исто тако учинити максимум да би домаће компаније могле остати у глобалним ланцима добављача”.

Но, нису само извозници у тешком положају. Пандемија коронавируса пољуљала је цјелокупно домаће господарство. Из Удруге послодаваца Републике Српске кажу како чине све да би се што прије изборили са кризом.

САША ТРИВИЋ, Удружење послодаваца РС

“Имамо информације да су одређене колеге схватиле да морају промијенити купце и да траже нове купце и нове технологије. Тако да се привреда окренула у другом правцу, а то је да све мање размишљамо о корони, а све више од изласку из кризе.“

Но, то се неће ускоро догодити, за спас економије нужне су реформе,сматрају економисти.

АДМИР ЧАВАЛИ, економиста

“Веома је неизвјестан опоравак наше економије, и пиутање је да ли ћемо се моћи опорqавити нардне године, али прави економски опоравк слиједи 2022 и 2023 године.Сваки дан који губимо а не проводимо реформе подразумјева да ћемо имати већи број проблема и да ћемо теже опоравити нашу економију”.

Како би спасили господарство, власти у Републици Српској размишљају о новом задужењу, што према ријечима стручњака није најбоље рјешење.

АЛЕКСА МИЛОЈЕВИЋ, економиста

„Уколико се то догоди, ми ћемо имати ситуацију да ћемо идуће године имати отплату кредита од милијарду и 200 милиона КМ и губитак од 500 милиона у прирасту БДП-а. То је један скоро потпуни економски безизлаз.“

Док се чека на суставно рјешење за спас господарства, повећава се број незапослених. Према податцима Агенције за рад и запошљавање, број незапослених на крају мјесеца липња износио је 421 тисућу, што је за 18 и пол тисућа више него у времену прије проглашења пандемије.