Министрица цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић потписала је данас, након сугласности Предсједништва БиХ, споразум са Републиком Аустријом о набавци цјепива између Републике Аустрије и Босне и Херцеговине.

Споразум се односи на цјепива Фајзер/Бионтек.

Ријеч је о 200.000 доза које ће бити плаћенe средствима из ИПА фондова.

У преговорима је судјеловало и Министарство вањских послова.

“Министарство цивилних послова ће преузети и друге неопходне активности како се на ову испоруку не би дуго чекало и тиме наставити активности на што бржем опскрбљивању становништва цјепивима против Цовид 19”, каже се у саопћењу Министарства вањских послова БиХ.

У завршној фази реализација донације Народне Републике Кине

Министарство је навело и да је у завршној фази реализације донације Народне Републике Кине Босни и Херцеговини, која би требало да буде реализирана до краја мјесеца.

Како је саопћено, Министарство је у свакодневној комуникацији са кинеском страном од дана најаве донације с циљем што бржег допремања, царињења и стављања у упорабу цјепива која ће бити донирана.

Како је раније у разговору са министрицом Гудељевић најавио кинески велепосланик у БиХ Ји Пинг, донација се састоји од 50.000 доза цјепива кинеског произвођача Синофарм.

Министарство ће о испоруци и примопредаји цјепива, као и до сада, благовремено информирати јавност, наводи се у саопћењу Министарства цивилних послова БиХ.