По смртности од посљедица коронавируса Босна и Херцеговина је прва у региону и осма у свијету. Према прогнозама независног медицинског истраживачког центра на Универзитету “Вашингтон”, број укупно преминулих до јула би могао већи од 10 000.

Од избијања пандемије у БиХ од посљедица коронавируса преминуле су 6.604 особе. Само у задња три дана преминуле су 264 особе. По мишљењу епидемиолога, главни разлог великог броја смртних случајева је присуство мутираних вируса који узрокоју знатно теже клиничке слике у односу на првобитни изворни вирус.

Да прописане мјере дају резултате примјер је Кантон Сарајево у којем је након дјелимичног локдауна и полицијског сата број новозаражених у силазној путањи.

Према предвиђањима независног медицинског истраживачког центра на Универзитету “Вашингтон”, Института за здравствену метрику и евалуацију, међутим, најгоре нам тек слиједи. Средином априла и почетком маја. До јула број преминулих премашиће 10 хиљада. Са овим процјенама слаже се и предсједник Удружења имунолога БиХ Јасенко Карамехић, који тврди да су епидемиолошке мјере, колико год биле добре, лимитиране у свом дјеловању. За стављање пандемије под контролу потребна је што хитнија и масовнија вакцинација, како ситуација не би измакла контроли.

За струку нема дилеме. Вакцина, и то што прије. Уколико не желимо да у наредну годину уђемо као једина држава у регији у којој и даље влада пандемија. Ваљда су тога свјесни и они који владају нама и који су за то владање и те како добро плаћени.