За данас су најављени протести радника у Босни и Херцеговини, који захтијевају боље услове рада и остваривање својих права.

Самостални синдикат радника рудника Федерације БиХ /ФБиХ/, поводом обиљежавања 1. маја – Међународног празника рада, у Сарајеву организовати протест, како би исказао незадовољство због изузетно тешког положаја радника.

Из овог синдиката су истакли да је ријеч о мирном окупљању чланова из свих седам синдикалних организација, чланица Самосталног синдиката радника рудника ФБиХ, под слоганом “Не неправедном и нехуманом реструктуирању рудника угља у саставу Концерна Електропривреда БиХ“.

Протест ће бити одржан на платоу Жељезничке станице у Сарајеву са почетком у 9.00 сати , одакле ће учесници мирном шетњом у колони кренути ка згради Владе ФБиХ. Циљ протеста је јавно исказивање незадовољства радника из сектора рударства у ФБиХ изузетно тешким положајем у којем се налазе и активности овог синдиката на спречавању умањења материјалних права радника и опстанку радних мјеста.

Протестни марш ће у Сарајеву организовати и Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ под слоганом “И гроб, и роб! Шта нам још спремате?”, чији је циљ да се укаже на изразито лош положај радника запослених у овом сектору.

Због поштивања епидемиолошких мјера, марш ће бити организован као протестна вожња улицама Сарајева, уз заустављања пред тржним центрима.

У Сарајеву су испред Владе Федерације БиХ најављени мирни протести Синдиката металаца ФБиХ и самосталног синдиката шумарства, прераде дрвета и папира БиХ, као и рудара.

А о радничким проблемима биће ријечи и на прес конференција савеза самосталних синдиката БиХ у Дом синдиката у Сарајеву.

У Републици Српској Предсједништво Савеза синдиката РС одржаће у Бањалуци посебну сједницу о повећању плата.

Како ј за БХРТ изјавио Данко Ружичић, предсједник гранског Синдиката текстила, обуће и коже РС на посебној радној сједници Предсједништва очекују присуство потпредсједника Владе и министра рада, као и предсједницу РС, те одлуку о поправљању економско- социјалног положаја радника, односно поправљању плата.

Сједница ће бити одржана у Дому синдиката са почетком у 10.00 часова, саопштено је из Савеза синдиката РС.