Лидери земаља Западног Балкана су на данашњем Самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса потписали Изјаву о заједничком регионалном тржишту која представља пут у ка Европској унији.

Земље Западног Балкана су се обавезале на поштивање слободног протока робе, услуга, капитала и људи у изјави која се састоји из осам тачака:

  1. Зелени коридори и Зелене траке које укључују и земље ЕУ биће проширени, па ће на тај начин ће трговина бити олакшана, а чекање на границама биће смањено за 70 посто.
  2. Потребно је проширити мрежу узајамног признавања и на друге производе и услуге који до сада нису укључени.
  3. Биће имплементирана слобода кретања за студенте, истраживаче и професоре, као и за појединце, а радне дозволе за интеркомпанијске трансфере и пружатеље услуга неће бити потребне.
  4. Заједно ће привући водеће инвеститоре у обећавајуће одрживе регионалне ланце вриједности.
  5. Биће смањени трошкови регионалних плаћања, а земље се морају припремити за придруживање подручју плаћања у еурима.
  6. Земље Западног Балкана морају подржати регионални иновацијски екосистем с циљем подстицања дигиталне трансформације у регији.
  7. За најмање 95 посто домаћинстава у свакој држави мора бити омогућен приступ интернету, а барем један главни регионални коридор мора бити покривен 5Г мрежом до краја 2025. године, док кључни индустријски градови са 5Г мрежом морају бити покривени до краја 2023. године.
  8. У регији Западног Балкана морају бити успостављени слободан роминг и мањи трошкови роминга између тих земаља и земаља ЕУ.

БиХ се придружила декларацијама Берлинског процеса о заједничком регионалном тржишту

Министрица вањских послова Босне и Херцеговине потписала је документа којима се БиХ придружује декларацијама Берлинског процеса о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди за Западни Балкан.

“Управо сам потписала у име БиХ документе Берлинског процеса, којима се БиХ придружује новом Заједничком регионалном тржишту и Зеленој агенди за Западни Балкан. Наш читав регион прихвата стандарде Заједничког тржишта ЕУ и убрзава свој пут ка ЕУ. Заједно смо јачи”, изјавила је Бисера Турковић.

Вархељи: Регионална сарадња основни дио процеса интеграција

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи (Вархелyи) уочи састанка рекао је да је западни Балкан приоритет ове Европске комисије од почетка њеног мандата.

Будућност цијеле регије је у Европској унији и у нашем је заједничком стратешком интересу да регију уведемо у ЕУ, рекао је Вархељи и изнио наду да ће се на састанку фокусирати на важност регионалне сарадње која води до ЕУ.

Истакао је да се током избијања пандемије коронавируса видјели да инклузивна регионална сарадња може бити најбоље средство за даљњи развој регије.

Напримјер, кроз успјешно успостављање „зелених коридора“. Регија је показала да може радити заједно. Тренутно истражујемо приједлоге за проширење „зелених коридора” до граничних пријелаза између држава западног Балкана и држава чланица ЕУ, рекао је Вархељи.

Похвалио је владе у регији због њиховог амбициозног акционог плана заједничког регионалног тржишта, што ћеомогићитиб слободан проток роба и људи.

То би, напримјер, омогућило људима да путују само са личним картама, уклонило радне дозволе и олакшало мобилност студената, истраживача и професора, рекао је Вархељи.

Шест лидера Западног Балкана требају усвојити план за формирање Заједничког регионалног тржишта (ЗРТ) на Самиту у Софији, који се одржава данас, у оквиру Берлинског процеса. ЦЕФТА ће директно проводити кључне активности из плана.

Предсједништво Босне и Херцеговине дало је сагласност за учешће министрице вањских послова БиХ Бисере Турковић на онлине Самиту Берлинског процеса у Софији. Претходно је Вијеће министара БиХ одржало телефонску сједницу о оом питању. Очекује се да на самиту буде потписана декларација лидера Западног Балкана о Заједничком регионалном тржишту, Акционом плану за Заједничко регионално тржиште и Софијска декларација о Зеленој агенди за Западни Балкан.

Западнобалканска шесторка предлаже Акциони план за Заједничко регионално тржиште (ЗРТ) који треба да буде проведен до краја 2024. године. Овај амбициозни план се састоји од активности подијељених у четири главне области:

• регионална трговинска област: слободан проток робе, услуга, капитала и људи,
• регионална инвестициона област, за усклађивање инвестиционе политике са ЕУ стандардима и најбољом међународном праксом те промоцију региона међу страним и међурегионалним инвеститорима,
• регионална дигитална област, за интеграцију Западног Балкана у паневропско дигитално тржиште и
• регионална индустријска и иновациона област, за трансформацију индустријских сектора, обликовање ланаца вриједности којима припадају и њихову припрему за актуелну садашњост, али и изазове будућности.

ЦЕФТА ће директно проводити главне активности у регионалној трговинској области, али и у другим областима обухваћеним овим планом, заједно са Вијећем за регионалну сарадњу, Транспортном заједницом и другим партнерима. ЦЕФТА има за циљ јачање трговинске сарадње, стварање привлачне инвестиционе климе и допринос економском развоју и сарадњи између чланица.

У оквиру Акционог плана за заједничко регонално тржиште, ЦЕФТА регионални трговински споразум ће се посебно бавити сљедећим активностима:

• Даље унапрјеђење/проширење система зелених коридора уз пружање услуга свих инспекцијских служби 24/7 и проширење зелених коридора на граничне прелазе. Уз низ осталих активности које ће бити предузете са циљем повећања ефикасности, очекује се да ће вријеме чекања на границама бити скраћено за 30%,
• Програмима узајамног признавања – који ће омогућити да се производи и услуге стављају у промет на цијелом ЦЕФТА тржишту са документом који признају све чланице,
• Успостављањем регионалног тржишта електронске трговине усвајањем усаглашених правила, поједностављењем царинских процедура и обезбјеђивањем ефикасне испоруке ЦЕФТА тржишту, као и
• Систематском размјеном електронских података (СЕЕД+);

“ЗРТ ц́е додатно стимулисати активности у ЦЕФТА-и и ЦЕФТА странама. Наш посао у наредне четири године је да остваримо конкретне резултате за добробит наших предузец́а и грађана. Желимо да смањимо вријеме чекања на прелазима за 30% и учинимо трговинске процедуре ефикаснијим, што очигледно смањује трошкове извозницима и штеди вријеме. Желимо регионално тржиште довести до свих компанија и привредника кроз интернет продају и промовисати трговину ‘без папира’. А све то помажуц́и нашем региону да ухвати корак са усвајањем ЕУ стандарда и приближи га тржишту ЕУ”, рекао је овим поводом Емир Ђикић, директор ЦЕФТА Секретаријата, који ће учествовати на састанку у Софији.

Формирање Заједничког регионалног тржишта ће допринијети стављању региона на мапу атрактивних дестинација за глобалне инвеститоре. Уз брзо усаглашавање са ЕУ прописима и веће могућности рада са већим бројем добављача, отворит ће се нова радна мјеста, бит ће доступан већи избор производа по нижим цијенама за потрошаче, а уједно ће се људима омогућити рад у цијелом региону. Веће, регионално тржиште ће бити прекретница за фирме из региона које ће се боље интегрисати у европске ланце вриједности и ојачати своју конкурентност на европском и свјетском тржишту. Европска унија ће наставити да буде кључни партнер региона у овом подухвату, наводи се у саопштењу из ЦЕФТЕ.