Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине израчунао за мјесец јун 2020. године износи 1.840,87 КМ и за 155,66 КМ је јефтинија од потрошачке корпе за претходни мјесец.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за мјесец април износила је 947,00 КМ, што је посљедњи податак објављен од стране Федералног завода за статистику, и једнака је износу просјечне плате исплаћене у марту. Покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 51,44 одсто.

Приликом израде синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ, те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњошколском, а друго у узрасту основца.

Саму потрошачку корпу чине сљедеће категорије: прехрана 44,6 одсто, становање и комуналне услуге 19,1 одсто, хигијена и одржавање здравља 9,7 одсто, образовање и култура 2,7 одсто, одјећа и обућа 10,9 одсто, превоз 6,5 одсто и одржавање домаћинства 6,5 одсто.

У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 83 артикла. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за 12 ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки, закључују из СССБиХ.