Домаће компаније, њих 23, које су биле финалисти Награде за бизнис лидере одрживог развоја у БиХ за ову годину данас су добиле своје прве годишње извјештаје о одрживом пословању, чиме се промовише значај њиховог нефинансијског извјештавања у оквиру одрживог развоја.

Ова награда препознаје и наглашава напоре компанија из приватног сектора и мотивише предузетнике да креирају своје пословне моделе у складу са Циљевима одрживог развоја, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ.

Фокус овогодишње Награде био је на стварању квалитетних радних мјеста и заштити животне средине, а у финале су ушле 23 компаније од укупно пристиглих 106 пријава које је поднијела 71 компанија.

Извјештаји су креирани на основу пријава тих компанија за награду, а сама пријава је базирана на изворној методологији коју је развио један од најугледнијих економиста у БиХ Вјекослав Домљан.

Кроз пројекат “Подршка припреме за имплементацију Циљева одрживог развоја и ангажовање приватног сектора”, који финансира Шведска, а спроводи УНДП у БиХ, креиран је и први блупринт за прављење годишњег извјештаја о одрживом пословању у БиХ, који заинтересоване компаније могу користити за сопствени извјештај пратећи установљену методологију.

Амбасадорица Шведске у БиХ Јохана Стормквист истакла је да је пандемија ковид 19 показала да је рањиво друштво исказало потребу за отпорношћу, да је створила огромне изазове и нагласила важност боље изградње за будућност на одржив начин.

“Веома сам задовољна што је Шведска, кроз овај пројекат, осигурала да приватни сектор у БиХ заузме партиципативни приступ у спровођењу Циљева одрживог развоја кроз одговарајуће извјештавање и комуникацију о својим акцијама”, рекла је Стормквист.

Фарис Зачина, сувласник компаније “Министри оф програминг”, једне од побједница Награде за бизнис лидере одрживог развоја за ову годину, сматра да су Циљеви одрживог развоја фундамент на којем се гради боља будућност и за компаније, али и за ширу заједницу.

“Драго нам је да је наша компанија награђена и препозната као примјер одрживог пословања у БиХ. Наша стратегија ће и даље бити фокусирана на Циљеве одрживог развоја кроз прављење нових производа”, рекао је Зачина.

Резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелијана Недера рекла је да Циљеви одрживог развоја пружају план акције за суочавање са највећим свјетским изазовима, а тиме и оквир за одржива рјешења.

“Приватни сектор је битан дио ових рјешења, а све више компанија препознаје Циљеве одрживог развоја као полуге за иновације, раст и конкурентније пословање. Без обзира колико велике или мале биле и којој области пословања припадају, све компаније могу дати свој допринос овим Циљевима”, нагласила је Недера.

Амбасадорица Шведске и резидентна представница УНДП-а у БиХ данас су посјетиле компанију “Министри оф програминг” и уручиле њихов први годишњи извјештај о одрживом пословању.