Влада Швајцарске инвестираће додатних 11 милиона КМ у побољшање рада локалне управе и пружање јавних услуга у БиХ, надовезујући се на подршку праксе доброг локалног управљања, саопштено је данас из Развојног програма УН (УНДП).

Влада Швајцарске је 1. априла потписала Уговор са УНДП-ом за финансирање друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ), који ће бити реализован у наредне четири године у БиХ.

На већ инвестирана 22 милиона КМ, које је Швицарска од 2016. године уложила у прву фазу МЕГ пројекта, у плану је инвестирање додатних 11 милиона КМ.

Укупна вриједност друге фазе МЕГ пројекта је готово 23 милиона КМ и укључује очекиване финансијске доприносе од ЕУ (кроз ИПА два средства), Владе Шведске и партнерских јединица локалне самоуправе.

УНДП ће, у сарадњи са тридесетак јединица локалне самоуправе које ће бити одабране путем јавног позива, бити задужен за спровођење друге фазе МЕГ пројекта.

Директор за сарадњу Барбара Детвајлер Шојер истакла је да је МЕГ један од водећих пројеката које Влада Швајцарске подржава у БиХ.

Шојерова је истакла да је МЕГ пројекат у својој првој фази не само побољшао квалитет живота за више од 800.000 становника у 18 јединица локалне самоуправе, већ је и промијенио начин размишљања.

“Наше партнерске јединице локалне самоуправе су први пут прихватиле да буду оцјењиване јавно, користећи сет критеријума за мјерење њиховог учинка који анализира да ли коректан систем финансијског управљања постоји или не, да ли постоји транспарентна и отворена комуникација са грађанима, као и да ли се јавне услуге пружају на ефикасан начин”, рекла је Шојерова.