Иако један од приоритетних циљева на европском путу, Босна и Херцеговина никако да дође до квалитетног Закона о сукобу интереса. Тако је и најновији рок, крај прошле године, пробијен. Тако смо у нову годину ушли с постојећим законом и још два у припреми.

Најновија истраживања невладиног сектора кажу да чак 61 политичар у БиХ обавља више од једне функције. Закон који је тренутно на снази, упућени тврде, пун је мањкавости. Конкретно, не препознаје и не раздваја нивое власти у БиХ.

Према измјенама закона усвојеним у Заступничком дому, Комисија би дјеловала као самостално тијело. Могуће је и успостављање контроле над имовинским картонима носилаца јавних функција. Јасније је дефинисан сукоб интереса, те би могућности за обнашање више функција биле укинуте. Иако је приједлог добио подршку у Заступничком дому, неизвјесно је како ће бити у Дому народа БиХ.

У исто вријеме постоји и трећа верзија, Нацрт закона који предлаже Министарство правде БиХ и тренутно је у јавној расправи. Из Транспаренсија тврде да се кроз овај нацрт на један начин политизира Комсија, а ограничења се постављају само ако правна лица послују са државним институцијама и не спомињу се институције на нижим нивоима. За СНСД, управо би тај нацрт требао добити подршку.

Закон, као приоритет, поставила је ЕУ и неопходно је суштинско унапређење закона, а не козметичке промјене.

Годинама немамо квалитетног Закона о спречавању сукоба интереса. А овај закон, уз Закон о јавним набавкама и Закон о ВСТВ-у, кључ је за приступање европској породици.