Након што је нови сој коронавируса забиљежен у неколико свјетских земаља, може се очекивати да се појави и у нашој земљи, рекао је за БХТ1 Теуфик Голетић, професор на Ветеринарском факултету у Сарајеву. Претпоставља се да већ имамо таквих случајева, али да бисмо утврдили да ли је ријеч о варијанти соја или не, неопходно је секвенцирање вирусног генома. Истраживали смо ко и на који начин врши секвенционирање и да ли ПЦР тестови могу да открију присуство мутираног соја коронавируса.

Секвенционирање као дио настојања да се подузимају одговарајуће епидемиолошке мјере је од изузетног значаја. У свијету је регистрирано неколико мутираних сојева коронавируса. Британски, јужноафрички и тзв бразилски сој коронавируса,која је разлика и постоји ли могућност да је неки од њих већ пристуан у БиХ?

Босна и херцеговина већ је доказала да је у стању да секвенцира вирус, што је ставља у један уски круг држава, појашњавају стручњаци. На ветеринарском факултету прије неколико мјесеци изолиран је први босанскохерцеговачки сој коронавируса. Воља за даљна истраживања постоји, али траже сурадњу здравствених институција.

А опрему за секвенционирање добио је Институт за јавно здравство Републике Српске, потврдио је директор те установе.

Секвенционирање вируса дат ће одговор на бројна питања за здравствени систем у Босни и Херцеговини. Но оно што је за сада познато, према ријечима професора, постојећи ПЦР тестови у могућности су да утврде и евентуално присуство мутираног соја коронавируса.