Сједињене Америчке Државе (САД) забринуте су због избора у Бјелорусији и позивају владу да се суздржи од употребе силе, саопћила је Бијела кућа усред сукоба с демонстрантима у тој земљи.

“Дубоко смо забринути због бјелоруских предсједничких избора. Оштра ограничења приступа гласачким листићима кандидатима, забрана локалних независних посматрача и бирачких мјеста, застрашивање опозиционих кандидата, а и хапшење мирних демонстраната и новинара нарушили су тај процес и позивамо бјелоруску владу да поштује право на мирно окупљање и суздржи се од употребе силе” ,изјавила је на брифингу секретарка Бијеле куће Кејли МакЕнани.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко реизабран је у увјерљивој побједи на предсједничким изборима, саопћила је Централна изборна комисија, након сукоба касно синоћ између полиције и хиљада демонстраната који тврде да су избори намјештени.

Судећи по данашњим бројкама комисије, Лукашенко је освојио 80 посто гласова.

“Најмање једна особа је погинула након што ју је ударио полицијски комби, а десетине је повријеђених у сукобима након што су гласачка мјеста затворена у недјељу”, саопћио је представник групе за људска прва Прољеће 96 за Ројтерс.

Бивши директор некадашњег совјетског колхоза, Лукашенко, влада земљом од 1994. године.