Економски савјетник Бијеле куће Брајан Диз у петак је рекао да САД још увијек ради на томе да се још више земаља придружи споразуму који је овај тједан потписало 130 држава које подупиру минимални глобални корпоративни порез од барем 15 посто.

Споразум ће помоћи погурати настојања предсједника Џоа Бајдена да се повећа стопа глобалног опорезивања код куће те стварању прихода за разне инвестиције, Диз је рекао новинарима у Бијелој кући.

Дужносници из 130 од 139 земаља који судјелују у разговорима предвођенима Организацијом за економску сурадњу и развој (ОЕЦД) у четвртак су договорили правила према којима ће се опорезивати међународне твртке.

Међу земљама које нису потписале су Ирска, Мађарска и Естонија, чланице Еуропске уније које су ниским порезима настојале привући инвестиције.

“Ово је процес”, Диз је рекао. “Наставит ћемо радити на њему. Ово је прекретница у процесу, но и снажан сигнал промјена према завршном циљу.”

Њемачки министар финанција Олаф Шолц рекао је новинарима након што се састао с америчком министрицом финанција, Џанет Џелен, да ЕУ очекује брзу примјену глобалног пореза унаточ томе што је неколико земаља чланица одбило потписати споразум.

“Оптимистичан сам”, рекао је, додавши да очекује да се група од 20 највећих економија придружи земљама Г7 у подупирању плана на састанку економских дужносника Г7 земаља који ће се одржати сљедећи тједан у Венецији.

ОЕЦД је рекао да ће план примјене и преостала питања бити финализирани до листопада, док се очекује да дође до примјене споразума 2023. године, према ОЕЦД-у.

Челница Међународног монетарног фонда, Кристалина Георгиева, у четвртак је такођер позвала земље које су то одбиле да се придруже споразуму, рекавши да ће то бити у њиховом властитом интересу.