Бијела куц́а је упозорила данас да ће Русија сносити ”посљедице” у случају смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног чије се здраствено стању у затвору погоршало.

”Што се тиче конкретних корака које бисмо предузели, разматрамо различите врсте кажњавања које бисмо наметнули и нец́у их јавно откривати у овој фази, али наговештавамо посљедице ако Наваљни умре”, изјавио је за америчку телевизијску мрежу Си Ен Ен савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен.

Према његовим ријечима, САД би се најприје удружиле са Европском унијом (ЕУ) и другим демократијама широм свијета како би се увеле санкције као одговор што су руске власти користиле хемијско оружје против Наваљног.

”Као друго, обавијестили смо руску владу да ц́е оно што се догоди Наваљном, којег су затворили, бити њена одговорност”, рекао је Саливен.

Наваљни (44) започео је штрајк глађу прије више од три недјеље, у знак протеста што му затворске власти не дозвољавају да га прегледа приватни љекар, због болова у леђима и губитка осјећаја у ногама.

Љекар који је прегледао Наваљног изјавио је недавно да се његово здравствено стање нагло погоршава.

Руски опозиционар, који се прошле године у Њемачкој лијечио од тровања нервним агенсом, издржава затворску казну од двије и по године у затворском кампу Покров, око 100 километара од Москве.