На подручју Тузланског кантона евидентно је благо побољшање епидемиолошке ситуације, али се апелује на грађане да се и даље придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера, речено је на данашњем састанку Координационог тијела Владе Тузланског кантона за праћење стања пандемије КОВИД-19.

Упоређујући протеклих седам дана са седмицом раније, евидентно је благо смањење броја новозаражених особа, као и смањивање процента учесталости позитивних у укупном броју тестираних. Такођер, примјетно је и смањивање броја позитивних особа на 100.000 становника, са 198 на 165 особа.

„Уз чињеницу да број хоспитализираних благо опада, све ово указује на одређене позитивне трендове до којих смо дошли прије свега захваљујући одговорнијем понашању грађана и поштивању прописаних епидемиолошких мјера“, казао је министар здравства ТК Божо Јурић.

Он је изразио захвалност грађанима, али и медицинским радницима на уложеном труду, као и инспекцијским органима и службеницима полиције који су били ангажирани на контроли поштивања прописаних мјера.

„Уколико се ови трендови задрже и током ове седмице, моћи ћемо размишљати и о одређеном поступном попуштању мјера, а прије свега како би смо позитивно утјецали на економске прилике и ментално здравље грађана“, закључио је Јурић.

Данас су презентиране и активности Кантоналне управе за инспекцијске послове и Управе полиције Тузланског кантона. Инспектори кантоналних инспекција су провели укупно 275 надзора над поштивањем мјера, те је евидентиран 51 субјекат у прекршају. Од овог броја санитарна инспекција је провела укупно 18 надзора, од чега шест најављених скупова није одржано, шест је било уредно, а на шест скупова су евидентирани прекршаји.

Истовремено, службеници полиције су упозорили 1.857 грађана на обавезу ношења маске, те њих 898 због непридржавања прописане дистанце. Контролисана су и 1.832 угоститељска објекта. У вријеме ограничења кретања контролисано је 785 особа, те је изречен 51 прекршајни налог. Контролисана је и 2.351 особа за које је прописана мјера изолације, те је евидентирано да 3 особе нису поштовале ову мјеру.

Током данашњег састанка је, због праћења стања, пропратних манифестација и евентуално нежељених посљедица, исказана потреба за евиденцијом грађана Тузланског кантона који су у протеклом периоду вакцинацију извршили у, у организацији послодаваца, приватном аранжману или на неки други начин. У вези с тим задужен је Кантонални завод за јавно здравство да припреми и организира начин за успостављање ове евиденције.