Након 12 година чекања ближи се одржавање локалних избора у Мостару.Тиме се политички живот у граду на Неретви вратио у центар локалне и шире друштвене пажње.

Припреме за изборе у пуном су јеку, мијешају се политичке карте, склапају коалиције и праве рачунице како побиједити 20. децембра на изборима.

И овога пута уочи избора доминира исто питање – чији је Мостар, бошњачки или хрватски? Хоће ли ово питање и оштра национална реторика бити повод новим
тензијама? „Пробосански“ блок, како себе називају, СДА, СББ и ДФ, с неколико мањих странака договорио је могућу коалицију и заједнички наступ
на изборима у просинцу.

АНЕЛ КЉАКО, СББ Мостар

“Овдје присутни изражавају пуну подршку договорима о заједничком наступу на изборима у Мостару, с иницијативом да се остали политички субјекти који гравитирају у Мостару позову на заједнички наступ и заједничке договоре о наступу на локалним изборима”.

Конкретније, позив је то, како кажу, Првој мостарској партији, Платформи за прогрес и представницима координације Срба. Позив за сурадњу упућен је и представницима Наше странке и СДП-а.

АНЕЛ КЉАКО, СББ Мостар

” Ми не одустајемо, ми их позивамо, а они нека дају свој службени став. “

А свој су став представници Наше странке и СДП-а изнијели још прошлога тједна,када су најавили заједнички наступ на изборима без пробосанске коалиције,због чега су их неки локални политичари прогласили „издајницима“.

АРМАН ЗАЛИХИЋ, предсједник ГО СДП-а Мостар

“СДА је била протеклих 15 година у коалицији с ХДЗ-ом. Одједном су постали пробосански оријентирани и позвали друге странке, а они који се не одазову одједном им лијепе етикете издајника. Ми не мислимо тако. Ми ћемо направити блок здравих странака које су биле опозиција и ХДЗ-у и СДА и борит ћемо се за бољи Мостар.

ПРЕДРАГ КОЈОВИЋ, предсједник Наше странке

“Ми нећемо да људи гласају за странке и коалиције, него за пројекте”.

А унаточ позиву, жељу за сурадњом са пробосанском коалицијом није изразила ни Прва мостарска партија.

СЕМИР ДРЉЕВИЋ, предсједник Прве мостарске партије

“Поготово ме изненадила, могу вам рећи изненађенији сам него Инцко, забринутост Бошњака за будућег градоначелника, јер ево 12 година имамо нелегалног градоначеника. Сад кад постоји могућност да грађани кроз вијећнике одаберу било кога за градоначелника на 4 године, одједном Бошњаци угрожени”.

У Мостару очито предстоји озбиљна борба за власт, и то не само на релацији бошњачко-хрватских односа, него и међу странкама пробосанског блока.Из ХДЗ-а и странки које окупља ХНС још нема већих реакција на формиране коалиције. Пред Мостарцима је очито политички врућа јесен, неизвјесни локални избори обојени пандемијом коронавируса, а сада и сигурно извјесним предизборним националним тензијама.