Држављанима Босне и Херцеговине за већину држава још је потребан негативан ПЦР тест или потврда о вакцинацији. Док се ближи сезона годишњих одбора, провјерили смо гдје све грађани БиХ могу путовати и шта очекују туристичке агенције од нове сезоне.

Љетовање и љепше вријеме су пред нама. Упитали смо грађане планирају ли ово љето путовати ван граница Босне и Херцеговине.

“Не знам још, видјет ћу, нисам сигуран каква ће бити ситуација, не знам стварно, али у сваком случају планирам; Планирам, ако ме ова вакцина не докрајчи; С обзиром да сам вакцинисан, планирам да идем да обилазим пријатеље и да славим њихове рођендане”, само су неки од одговора.

Према податцима туристичких агенција и даље су за љетовање најтраженије Турска те Хрватска која има изузетке од ПЦР теста. За сада наши држављани могу без ПЦР теста у Албанију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Србију те Сједињене Америчке Државе. Са ПЦР тестом доступни су Египат, Ирска, Јордан и Турска.

“Оно што се највише тражи је, стандардно, Турска. Оно што ми преферирамо, то је Егејска обала, мало новије тржиште на турској ривијери, и заиста, обзиром да имамо директне летове и за Анталију, људи су стварно пожурили да на вријеме резервишу… Како се мјере попуштају, тако се отварају нове дестинације. Ми смо управо завршили једну атрактивну руту у Киргистан”, истиче Аднан Каљанац, директор туристичке агенције.

С обзиром на то да се увјети за улазак у државе свијета мијењају из тједна у тједан, сходно епидемиолошкој сиуацији у тој земљи, али и у Босни и Херцеговини. Препорука за наше држављане уколико ћете путовати изван граница Босне и Херцеговине, јесте да одете на страницу Министарства вањских послова БиХ.

На десној страни се налази линк гдје можете пронаћи све информације попут неопходних тестова, изолације и попратне документације за земље у које желите путовати. Уколико и даље не будете сигурни како прећи границу, на истој страници налази се телефонски број те е-маил адреса који су доступни за све грађане Босне и Херцеговине.