Амерички државни секретар Ентони Блинкен предложио је мировну конференцију о Афганистану под окриљем Уједињених нација (УН) у писму упућеном афганистанском предсједнику Мухамеду Ашрафу Ганију, јавили су амерички медији.

У писму Гханију датираном на 28. фебруар, Блинкен је предложио мировну конференцију под окриљем УН –а у Турској, „на којој би се расправљало о јединственом приступу подршци миру у Афганистану“, јавио је Нјујорк Тајмс који је имао увид у копију приједлога.

Посредници из Сједињених Америчких Држава, Кине, Русије, Пакистана, Ирана и Индије присуствовали би предложеној конференцији под окриљем УН-а, наводи се у новинском извјештају.

Приједлог такође укључује „мапу пута“ за будућу афганистанску владу у којој би партиципирали и талибани, измјену афганистанског устава и одредбе трајног и свеобухватног примирја.

Блинкен наводи у писму да Сједињене Државе још нису одлучиле да повуку преосталих 2.500 војника из Афганистана до маја, али је изразио забринутост да би „талибани могли остварити рапидне територијалне помаке након америчког повлачења“.

Новине такођер пишу да су постојање писма, о коме је први извијестио ТВ канал ТОЛОневс у Афганистану, потврдили амерички званичник у Вашингтону и афганистанска влада.

Портпарол америчког Стејт Департмента одбио је, ипак, коментирати писмо.

“Нисмо донијели никакве одлуке по питању наших снага у Афганистану након 1. маја. Све опције су на столу”, казао је портпарол.

САД и афганистанска влада потписали су споразум крајем фебруара 2020. који позива на пуно повлачење америчких војних снага из Афганистана до маја 2021. уколико талибани испуне услове из споразума, међу којима је и прекид веза с терористичким групама.

Администрација предсједника Бидена тврди да Талибани нису испунили своје обавезе у оквиру споразума са САД-ом.

Рат у Афганистану однио је животе око 2.400 америчких војника и најдужи је у америчкој историји, преноси Синхуа.