Амерички државни секретар Ентони Блинкен је, говорећи о вањскополитичким приоритетима Сједињених Америчких Држава (САД), поручио да његова земља више неће подузимати скупе војне интервенције у другим земљама у име демокрације, нити покушавати војном снагом замијенити ауторитарне режиме.

Блинкен је на конференцији за новинаре у Стејт Департменту саопћио вањскополитичке приоритете администрације Џоа Бајдена.

Објашњавајући да је један од приоритета борба против епидемије коронавируса, односно глобална здравствена сигурност, Блинкен је рекао како су међу приоритетима и преокрет глобалне економске рецесије и поновно оживљавање демократије.

САД ће промовирати демократију на глобалном нивоу, рекао је Блинкен, те додао:

“Али нећемо покушавати вратити демокрацију скупим војним интервенцијама или покушајима насилног рушења ауторитарних режима. У прошлости смо користили ове тактике. Међутим, унаточ доброј намјери, нису успјели. Дали су лошу репутацију за поновно оживљавање демократије и нарушили повјерење у амерички народ. Ми ћемо другачије радити.”

Нагласио је да ће Биден дати приоритет дипломацији над војном моћи. Према ријечима Блинкена, САД је научио тешке лекције из ратова и амерички народ је уморан од дуготрајних америчких интервенција.

Блинкен је појаснио како војна сила игра ограничену улогу у изградњи трајног мира, посебно након интервенција у Афганистану и на Блиском истоку.

“Када у будућности будемо требали користити војну силу, то ћемо чинити само ако су наши циљеви и мисије јасни и оствариви, у складу с нашим вриједностима, законима и уз пристанак америчког народа. И то ћемо радити заједно с дипломатијом”, рекао је Блинкен.

Говорећи о односима САД-а и Кине, Блинкен је оцијенио кинеске односе са САД-ом као “највећи геополитички тест 21. стољећа”.