Сједињене Америчке Државе морају преузети водећу улогу у напорима да се људи широм свијета вакцинишу против коронавируса, изјавио је државни секретар САД-а Ентони Блинкен.

Блинкен је рекао да Вашингтон има јединствене способности на глобалном погону, почевши од развоја вакцина, до стварања међународних јавно-приватних партнерстава “за организовање масовних, континуираних јавних напора потребних за потпуно окончање пандемије”.

“Ово ће бити глобална операција без преседана”, рекао је Блинкен и додао:

“Дужни смо према другим земљама да ставимо вирус под контролу овдје у САД-у, али ускоро ће Сједињене Државе морати појачати рад и бити на висини задатка широм свијета јер Американци ће дугорочно бити сигурни глобалним заустављањем КОВИД-а”.

У САД тренутно су одобрене три вакцине за хитну дистрибуцију “Фајзер-Бионтек”, “Модерна” и “Џонсон & Џонсон”, а до сада је примијењено више од 167 милиона доза, подаци су Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Управа за храну и лијекове у првој половини априла разматраће четвртог кандидата – вакцину “АстраЗенека” након извјештаја о фаталним угрушцима крви у земљама које су већ започеле с увођењем тих вакцина.

У свијету је више од 131 милион особа заражено коронавирусом, а више од 2,8 милиона умрло је откако је вирус први пут откривен у Кини у децембру 2019. године.

Док се САД припремају за пребацивање своје дистрибуције у земље широм свијета, Блинкен је рекао да Вашингтон “неће трговати дозама као оружјем за политичке услуге”.

“Овдје се ради о спашавању живота. Према нашим партнерским земљама односићемо се с поштовањем. Нећемо претјерано обећавати и премало испунити”, рекао је он и додао:

“Одржаваћемо високе стандарде за вакцине, дистрибуирајући само оне доказано сигурне и ефикасне. Инсистираћемо на приступу који се заснива на правичности”.