Државни секретар Сједињених Америчких Држава (САД) Антони Блинкен изјавио је да је данас допутовао у Брисел како би показао неупитну америчку подршку Сјеверноатлантском савезу (НАТО) те је позвао савезнике на консултације и заједничко ђеловање у контексту планираног повлачења војске из Афганистана.

У сједишту НАТО-а у Бриселу данас ће почети дводневни састанак шефова дипломација чланица НАТО-а, а први пут у посјету тој бази у Бриселу допутовао је и амерички министар Блинкен.

Истичући како је дошао да потврди неупитну приврженост САД-а савезништву НАТО-а, Блинкен је казао да Вашингтон жели градити нова партнерства.

“Желимо обновити савезништво које је јако и ефикасно у борби против пријетњи и изазова данашњице, баш као што је било и у прошлости”, казао је Блинкен.

На упит да коментира питање повлачења међународних снага из Афганистана, а које је предвиђено америчким споразумом с талибанским покретом, Блинкен је казао да се то питање и даље разматра, а да је он дошао на консултације и да саслуша савезнике, јер то и јесте бит савезништва.

“Заједно смо отишли у Афганистан, заједно смо ђеловали и када буде прави час, заједно ћемо и изаћи. Овђе је кључна ријеч заједништво. Амерички предсједник Џо Бајден је већ казао да ће бити тешко повући војску до 1. маја, али шта год САД учини, то ће учинити знајући шта о томе мисле његови савезници”, казао је Блинкен.

Блинкена је у сједишту НАТО-а у Бриселу примио генерални секретар те организације Јенс Столтенберг који је новинарима казао да је изузетно важно да се о повлачењу из Афганистана донесе заједничка одлука и да су мировни преговори једини могући пут за рјешавање политичких проблема у тој земљи.

Поздравивши напоре које САД улаже у правцу интензивирања тих мировних преговора, Столтенберг је позвао талибански покрет да оконча насиље и подршку међународним терористичким организацијама.

“Требамо радити заједно. Овај састанак представља платформу за то”, поручио је Столтенберг.